Hij heeft altijd al een fascinatie voor het boekenvak gehad, was als kind verknocht aan de bibliotheek en verslindt boeken. En sinds dit jaar is hij de baas van zijn eigen uitgeverij: Pixie Creations.

Martijn weet namelijk als geen ander hoe je op een slimme manier boeken uitbrengt en succesvol maakt. Op een conferentie in 2009 vertelde hij al over wat hij Bookhacking noemt.

Door in 2010 de content van de website Lifehacking.nl in boekvorm uit te geven, ontstond zijn eerste boek. Het werd een groot succes. Uitgevers wilden werken met contracten en copyright. Martijn niet. Die wilde, met gebruik van zijn netwerk, waardevolle kennis delen.

Vele boeken volgden, Getting Things Done van David Allen werd uit de ramsj gered en gereanimeerd door Martijn en Taco Oosterkamp (slimmerwerkencoach van het eerste uur). Deze Nederlandse vertaling werd een doorslaand succes. Daarna volgde Easycratie, Nooit af (die hij beide samen met Erwin Witteveen schreef). Beide boeken behaalden de top 10 van de Managementboek bestsellerlijst, waarbij Nooit af zelfs op 1 kwam.

Alle boeken die Martijn heeft uitgebracht zijn gratis te dowloaden zodra de aanloopkosten terug verdiend zijn. Dat is wel zo lief voor de uitgever. Gratis een boek weggeven is namelijk een heel goed idee volgens Martijn. Vaste boekenprijzen zijn verplicht en daar is heus wat voor te zeggen ter bescherming van het boekenvak, maar eigenlijk is het heel raar. Hoe kan een boek evenveel waard zijn voor iedereen? Je kunt toch pas bepalen hoeveel het waard is, als je het uit hebt?

Daarom mag je het eerst gewoon lekker downloaden. Je gaat zo’n verhaal niet printen, je gaat het lezen, en als je het boeiend vindt vertel je vrienden erover of je schrijft een enthousiaste blog of review. En vervolgens doe je het cadeau aan je klanten, je buren, de leraar van je kind. En die deelt het ook weer met zijn of haar netwerk. Je hebt geen idee hoe snel je gedachtengoed verspreidt wordt op die manier!

Als je boek via de zwerm, zoals Martijn de netwerksamenleving noemt, deelt, dan dragen zij zorg voor het verspreiden van jouw kennis. De perfecte manier om boekverkoop te stimuleren.

Martijn wil mensen aan het denken zetten en echte waarde toevoegen.

Vorige week ik het eerste boek van Pixie Creations uitgekomen Hoe Bouw je een Hunebed uit. Biograaf Silvie Kamphuis tekende het verhaal van Martijn over zijn Gathering Stonesproject in 2002 op. Het is een bijzonder verhaal dat de basis blijkt van het eaycratisch denken en het meest persoonlijke boek dat Martijn tot nu toe schreef.

Aan Nooit Af in het Onderwijs (geschreven door Annette Dolle) wordt de laatste hand gelegd en ook Nooit Af in de Zorg en Nooit Af op de Arbeidsmarkt zijn in ontwikkeling.

De vertaling van het boek The Inevitable van Kevin Kelly staat voor het najaar in de planning. ‘Het Onvermijdelijke’ is een vervolg op Kelly’s meesterwerk Nieuwe Regels voor de Nieuwe Economie uit 1998. Ook dat boek gaat Pixie Creations nieuw leven inblazen met een Nederlandse versie.